Vad är egentligen byggnadsvård?

Lite förenklat skulle man kunna säga att byggnadsvård innebär att restaurera och renovera på ett sådant sätt så att husets själ finns kvar. I Nationalencyklopedin kan man läsa att byggnadsvård, eller bebyggelsevård, innebär vård av byggnader eller bebyggelse, med särskilt avseende på kulturhistoriska värden. Svenska Byggnadsvårdsföreningen beskriver det istället såhär: ”Byggnadsvård är ett förhållningssätt där man bygger, utvecklar och renoverar med material, konstruktioner och metoder som skapar bestående värden för hus och människor.” Frågan många ställer sig då är vilka hus, kulturella värden och metoder man syftar till, rent specifikt. 

Faktum är att svaret troligen blir olika, beroende på vem du frågar.

röd stuga i sommarlandskap byggnadsvård carlsèns bygghantverk

Man kan säga att byggnadsvård är ett ganska brett begrepp, även om det för vissa enskilda individer och grupper har en väldigt specifik innebörd. Det finns ett ideal inom byggnadsvården som drar åt det museala hållet, vilket man snabbt märker om man börjar röra sig i de grupper och internetforum där dessa saker diskuteras. Tongången är ofta hög och kritiserande och gränsen för vad som bedöms vara förvanskning är snäv. Man kan såklart tycka att idealen är bra och intentionen god, frågan är bara hur rimligt det är att förvänta sig att alla som har ett äldre hus ska kunna följa dessa riktlinjer. En fasad tillverkad av fin kärnfura kostar till exempel minst dubbelt så mycket i materialkostnad än ett standardvirke från bygghandeln. Då kan man föreställa sig att ganska många privatpersoner drar i handbromsen och inte längre känner samma behov av att följa originalplanen, om man nu hade tänkt sig en mer traditionell renovering.  

Här kan det bli lite snårigt. För hur långt kan man kompromissa innan det inte längre är byggnadsvård? Och hur mycket bör man kompromissa? Enligt min mening finns det inga generella självklara svar, det är en balansgång. Någonstans måste det finnas en gräns för vad man som hantverkare vill gå med på att göra och den gränsen ser olika ut för olika byggnadsvårdare. Men å andra sidan är det troligen inte möjligt att återskapa ett kraftigt nedgånget 1600-talshus som privatperson på musealt sätt.  Om man inte sitter på en stor förmögenhet förstås. Dessutom kan man tänka sig att det finns en hel del personer som när det kommer till kritan inte vill bo i en sådan gammaldags standard, om än för en liten stund.

Så tillbaka till begreppet byggnadsvård. Vilka är då dessa kulturhistoriska värden man talar om?

Ingen kunde väl för tjugo år sedan tro att eternitfasaden, känd för att innehålla den skadliga mineralfibern asbest, skulle bli värd att bevara för kommande generationer. Här handlar det inte om hållbarheten av materialet, som visserligen är ganska lång. Ordet Eternit kommer till och med från det latinska ordet för evighet. Nej, det handlar istället om att man vill spara ett historiskt lager av husbeståndet i samhället, som en avteckning av vår tids olika stiluttryck. Något som är frekvent förekommande får inte samma status som någonting som är mer ovanligt. Det spelar alltså ingen roll om många tycker att huset är ”fult”, det är alltså helt andra värden som värderas. Det finns många exempel på byggnader och till och med hela kvarter som jämnats med marken för att de ansetts vara omoderna och stillösa, som man med facit i hand borde ha sparat.

Det som däremot blir skillnaden mellan ett eternithus och ett timmerhus från 1800-talet är att timmerhuset åldras med mer värdighet. Här är kanske jag som timmerman partisk, men faktum är att ett hus som byggs av material i bra kvalitet också står kvar betydligt längre. Dagens moderna hus beräknas ofta ha en hållbarhet på fyrtio till femtio år, men då räknar man med att olika delar och installationer håller olika länge. När den tiden har gått är det oftast enklare och billigare att riva hela bygget och börja om från början. Jämför man då med ett timmerhus, där man ganska enkelt kan byta en timmerstock som blivit dålig utan att huset ramlar i bitar, känns det nog för de allra flesta som ett helt orimligt resursslöseri. Det skulle ju krasst räknat innebära att vi som individer skulle avverka näst intill två hus per person under vår livstid.

Men oavsett vilket hus man väljer att bo i så kommer man aldrig undan ett visst underhåll, eftersom det ju trots allt har som funktion att vara en barriär mot naturens krafter. Slitage och nedbrytning är ständigt närvarande, det är oundvikligt. Problemet är att moderna installationer ofta sägs vara “underhållsfria”, vilket inte ska misstolkas som att de håller för evigt. Det innebär helt enkelt att de inte kan underhållas. Ett exempel på det är fönster där fönsterbågar och spröjs är tillverkade av metall och plast. När dessa har gjort sitt får man med andra ord plocka ut fönstret och sätta i ett nytt. Fönstret har därmed en bestämd livslängd, till skillnad från ett fönster i trä som kan hålla under flera generationer om det får underhåll regelbundet.

En annan sak som är värd att fundera på är vad som händer med äldre hus som byter ägare, för det gör de ju trots allt förr eller senare. Oftast utsätts det för nya ingrepp efter varje ny överlåtelse, vilket i sig inte är så konstigt. Med en ny ägare tillkommer nya ekonomiska resurser, liksom nya drömmar, idéer och visioner. Man vill sätta sin egen personliga prägel på sin nya bostad och har kanske inte samma åsikt om vad som är funktionellt som den tidigare ägaren. Risken finns då att man “renoverar sönder” huset, hivar ut material som fortfarande är i gott skick och förvanskar den tidigare väl fungerande inredningen, som till exempel ett fint gammalt kök. Men det kan såklart också innebära att huset får en ny chans till ett långt liv. Det man som privatperson dock ska tänka på är att ett hus som står länge utan underhåll slutligen når en punkt där det är bortom räddning. Hur tilltalande det än kan kännas att återskapa dess forna glans är det troligen bättre att satsa sina pengar på ett annat projekt. Att rädda ett fallfärdigt ruckel med historisk betydelse är kanske snarare ett uppdrag för muséer eller kommunala bostadsbolag med medvetenhet om byggnadskulturens värde, som har en annan ekonomi än privatspararen.

Byggnadsvård har blivit ett alltmer folkligt begrepp och det med all rätt. Intresset har vuxit kraftigt under de senaste tjugo åren, kanske delvis som en effekt av ökat miljöengagemang. Och då även intresset av att utföra arbetet på egen hand. Det märks bland annat på antalet byggnadsvårdsbutiker, som för bara några år sedan räknades till över femtio stycken runt om i landet. För även om det kan verka banalt så kan en strykning Falu Rödfärg på sommarstugan också definieras som byggnadsvård. Allt beror på vem du frågar.

Vi söker fler medarbetare!

Publicerades första gången: Jan 3, 2018 @ 08:36

Vi är i behov av fler kunniga medarbetare till våran verksamhet i Göteborgsområdet.

Har du tidigare erfarenhet av byggnadsvård, kanske en utbildning i timring eller traditionellt snickeri, eller är snickare med arbetserfarenhet, så är du välkommen att höra av dig till oss.

Skicka ett CV via mejl på carlsensbygghantverk@gmail.com eller ring på 0704369910 för frågor och mer information.

Mvh
John Carlsén

Byggnadsvård, timring och snickerier under året 2017

Publicerad första gången: Dec 22, 2017 @ 13:41

Nu har ett helt år passerat! Mycket har hänt och alldeles för lite har skrivits här på bloggen. Här kommer en sammanställning av årets aktiviteter.

Året började med att vi ombildade verksamheten till ett Aktiebolag med mig John som ägare. Det kändes som ett naturligt steg då vi tar allt större och ekonomiskt mer omfattande uppdrag. Vi heter nu officiellt och juridiskt JE Carlséns Bygghantverk AB. Men Carlséns Bygghantverk är fortfarande det vi använder när vi pratar om oss själva.

Under året har vi även fått några nya medarbetare som dels varit hos oss på praktik en kortare tid, dels inhyrda då vi haft behov, eller såsom Joakim som numera är anställd. Jocke har varit med sedan i februari 2017 och bidragit med kunnighet och kompetens genom sin utbildning som byggnadsingenjör, samt arbetserfarenhet som bygglovshandläggare, men även genom att tidigare arbetat med sin far som också byggt timmerhus.

Om du som läser detta har kunskap om timmerhus/byggnadsvård och även jobbat med trähantverk tidigare, så är du välkommen att höra av dig, då vi ser att behov av fler medarbetare framöver.

Vi har gjort en rad varierande jobb under åren, stora som små. Här följer en kort beskrivning av några av de projekt vi haft:

Året började med att vi delvis rekonstruerat en farstukvist, där vi hade ett gammalt svartvitt foto att utgå ifrån. Vi lagade även skador på stommen där röta fanns, samt gjorde några renoveringar på fönsterkarmar.

Ett annat jobb gjordes i Alingsås, där vi renoverade syllarna och andra skador på stommen på ett mindre timmerhus.

Vi har sedan varit borta på ett jobb i Finnerödja, där vi renoverat en timmervägg samt påbörjade renoveringen av ett golvbjälklag och lagade en takskada.

Resan gick sedan vidare till Dalsland där vi renoverade syllar samt väggarna på ett mycket stiligt timmerhus som vi tycker väldigt mycket om. Vi ser fram emot detta husets upprättelse och ägaren Maries fortsatta renovering.

I Lindome utanför Göteborg lagade vi sedan syllarna på ett äldre timmerhus. Vi påbörjade även delvis renovering av golvbjälklaget.

Vidare mot Tjörn där vi snickrade en utbyggnad i lösvirke åt Adam, på hans fina timmerhusprojekt. Vi ser fram emot invigningen kommande sommaren!

Vi tog ett jobb i Örebro där vi hjälpte till att montera ett uterum från WillabGarden, mot sidan på ett timmerhus. Ett lite ovanligt jobb för oss timmermän, men omväxling förnöjer.

Under hösten pågick ett projekt som vi tog över från Björn i Kustens Trähantverk, som hade för mycket för att hinna med själv. Vi reste an unik altan i stolpverk där stommen verkligen blev gedigen och förhoppningsvis kommer stå minst lika länge som själva huset.

För ett uppdrag hyrde jag in Noak till verksamheten, en timmerman utbildad vid Sjövik, en av de bästa timmermans skolorna i landet. Där renoverade vi en vägg på ett timmerhus i Onsala söder om Göteborg. I övrigt så har det varit några mindre småjobb som smitit emellan, där vi inspekterat bjälklag, rivit en fasad, lagat en innervägg i timmer, samt gjort några olika konsultuppdrag där privatpersoner behöver råd om hur man kan gå vidare med eget arbete.

Just nu pågår ett större projekt där vi återuppför en timmerstomme som är flyttat från Småland upp till en tomt utanför Sätila. Där har vi timrat nya bottenvarv som kommer sammanföras med den gamla stommen ovanpå. Sedan ska tak läggas, tillbyggnader uppföras och huset tilläggsisoleras, för att avslutningsvis inredas. Har helt klart anledning att återkomma om detta i kommande inlägg.

Carlséns Bygghantverk önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År!

Mvh
John Carlsén

Höstens projekt: Trälagningar och uterum

Publicerad första gången: Jan 20, 2017 @ 22:58

Under en månad på deltid under oktober/november arbetades det med ett uterum åt en kund i Kungsbacka, med ett modernare hus från 70-tal i tidstypiskt "mexitegel". Uterummet kom från leverantören WillabGarden. Långt ifrån byggnadsvård men ett intressant inslag av modernt byggande av prefabricerad stomme.

Stommen levererades färdigsågad i längd samt med urtagna hak, klar att monteras ihop. Dock var det inte så enkelt som det kanske låter och inte enligt det av leverantören beskrivna standardförfarandet. Uterummet skulle nämligen anslutas till en befintlig byggnad, där den fick byggas in i ett tak och även byggas in i och växlas av i takstolarna på det befintliga huset. Dessutom anslöts den till en utstickande tegelmur på ena sidan, vilket krävde en egen lösning.

Det hela kunde liknas lite vid en stor Ikea sats där man själv får sätta ihop alla delarna. Dock saknades ingående beskrivningar i många lägen och egna lösningar krävdes.
Moderna lösningar på det här viset kan vara ett smidigt alternativ om man redan har ett modernt hus, men sällan något som skulle passa till de byggnader vi vanligtvis hanterar; gamla trähus. Men jag kan se framför mig en liknande konstruktion i mer klassiskt stolpverk passa till ett äldre hus. Uterum är trots allt ett väldigt uppskattat sätt att ta in naturen och ljuset i en ny del boyta och brukar bli mångas favoritrum att vistas i.

-------------

Nästa jobb gick till en äldre trävilla från 1800-talet som låg i skogarna mellan Stenungsund och Lilla Edet. Kunden ville ha lite olika detaljer på huset renoverade och vi började med att bygga om delar av stommen till farstukvisten. Ruttna och trasiga delar byttes ut mot nytt och en ny stomme kom på plats. Senare ska även fönster och dörrar monteras.

Vi gick vidare i arbetet med att renovera fönsterkarmar och fönsterfoder som var mycket dåliga som en naturlig konsekvens av tidens tand. Vi bytte foder och droppbräda, samt tog bort ruttna delar i karm och fällde in nya.

Även timmerstommen var rutten under fönstren, men turligt nog inte så djupt. Då går det bra att utföra en halvsulning. Det innebär att man bort en rektangulär bit av ytan på stocken och ersätter med en ny bit. Det nya stycket huggs jämt med den gamla stocken på ett snyggt sätt.

Något av det trevligaste med att jobba med äldre hus, är att de oftast befinner sig på platser med en omgivande historia. Denna plats var mycket fin och en lunchpaus i decembersolens sken med gårdens omgivningar är en speciell upplevelse. Man kan nästan se framför sig gårdens tidigare ägare arbeta på ägorna, i en tid där gården faktiskt gav resurser till hushållet. Då förmodligen en välskött och väl använd mark. Numera igenvuxen och utan samma funktion. Men likväl en värdefull plats för inspiration och kontemplation som kontrast till den moderna världens komplexitet.

Tilläggsisolering av timmerhus

Publicerad första gången: Nov 7, 2016 @ 19:32

Hösten har kantats av några olika projekt. Efter sommarens utforskande av den österländska byggnadskonsten så påbörjades här hemma ett projekt om att tilläggsisolera ett timmerhus. Stommen hade flyttats till platsen och byggts upp av kunden. Ett tak samt en påbyggnad av loftvåning hade även skett innan jag kom till platsen. Tillsammans med kunden skulle vi tilläggsisolera, bygga in fönster och dörrar samt sätta panel och foder.

Tilläggsisolering av en timmerstomme ska ske på utsidan, så att det massiva timret får vara längst in mot det uppvärmda utrymmet. Detta för att undvika fuktproblematik samt att det är fördelaktigt med att värma upp en massiv stomme som kan lagra värme och återge denna in i rummet, vilket skapar en stabilitet i inneklimatet. Gärna kan man putsa insidan av huset med lera, så kallad lerklining, vilket kunden i det här fallet ska göra senare.

Isoleringen får inte heller vara för tjock. Då kan det bli risk för att kondensationspunkten hamnar för långt in i konstruktionen, vid ett normalt uppvärmt hus. Det kan alltså orsaka fuktskador. Sådan problematik har man upptäckt på moderna passivhus där man byggt väldigt tjocka väggar. Det finns alltså en brytpunkt i hur tjocka väggar bör vara. Vart den punkten befinner sig beror på material och konstruktionsval. I det här fallet var isoleringen relativt tunn.

Tilläggsisoleringen kan vara av olika alternativa materialval. I det här fallet blev det lin, vilket är ett utmärkt material som går naturligt ihop med timmerstommens egenskaper. Det går även bra med träfiber eller hampa. Lin är förmodligen det mest beprövade i svenskt klimat.

Efter att ha reglat upp fack för isoleringen kapades skivor i rätt storlek och fästes upp på väggen. Linet måste sågas med en speciell såg för ett smidigt arbete. Därefter satte vi vindpapp och läktade upp för panelen.

Fönster och dörrar måste flyttas ut för att liva med fasaden och bevara ljusinsläppet. I vissa fall låter an fönster och dörrar vara orörda på tidigare plats, men detta skapar djupa hål i fasaden och minskar ljusinsläppet. Dessutom ganska oestetiskt. Det kan också krävas att man reglar om för infästningen av karmarna, som nu alltså hamnar längre ut.
Fasaden åkte på och fönster och dörrar fick sina foder. Kunden hade en egeninspirerad design och resultatet blev riktigt snyggt. En form av allmoge still skulle jag påstå.

Vi byggde också om loftvåningen invändigt genom att sänka den 10 cm och göra mer plats i takhöjd. Ett jobb som tidigare snickare gjorde på ett bra sätt, men som nu skulle få en ny plats. Ta ner, och sätta upp igen. Skruvade några kraftiga franska skruv in i timmerstommen, så sitter loftet på sin plats rejält.

En tilläggsisolering av sin timmerstomme kan vara ett bra alternativ för att uppnå moderna krav och energistandard. Att timmerstommar också buffrar värme i sin massa gör att slutresultatet förmodligen blir ännu bättre än modernt byggda hus. Något att satsa på helt enkelt.

Om du vill läsa mer om tilläggsisolering av just timmerhus, så hittar du en mer omfattande guide här. Där kan du lära dig mer om vilka isoleringsmaterial du kan välja mellan och kan läsa om vikten av att de monteras på rätt sätt.