För oss är det viktigt att arbeta med husets ursprungliga stil, det vill säga renovera och återställa, utan att förvanska.

En byggtradition som lever vidare

Redan vid en första anblick märks ofta kontrasten mellan gammalt och nytt. Kanske väcks minnen från barndomen, kanske påminner det om den hemtrevliga idyll vi sett på film eller TV.
Faktum är att äldre hus har ett viktigt värde i vår tid. De är ett kulturarv, en historisk dokumentation från en era då vi konstruerade våra hus på ett annat sätt än idag. Ofta byggdes de av samma personer hela vägen, till skillnad från hur det fungerar i vår tid, då en mängd olika underleverantörer kliver in och tar ansvar för olika delar av arbetet under byggprojektets gång. Byggtekniken ser också annorlunda ut numera, där vi allt oftare ser fabriksmonterade, färdiga produkter enligt katalogmodell. Men i en tid där byggbranschen effektiviseras allt mer och fastigheterna blir allt mer standardiserade, har intresset för de äldre husen ökat, liksom förståelsen för hur man bevarar och tar hand om sin fastighet. För oss på Carlséns Bygghantverk ser vi trenden som positiv, eftersom återbruk och organiska byggmaterial är betydligt mer resurseffektivt än att riva och bygga nytt. Det är även en effektiv metod för att bibehålla husets ekonomiska värde på marknaden, som även säkrar en värdeökning för framtiden.    

 

John Carlsén - VD på Carlséns Bygghantverk

Jag som driver verksamheten heter John Carlsén och min bakgrund är en byggnadsvårdsutbildning på Dacapo i Mariestad, via Göteborgs Universitet. Under tre år lärde jag mig de traditionella hantverken från grunden, där största fokus låg på timmerkonstruktion, som varvades med teoretisk byggnadsantikvarisk kunskap. För mig som timmerman och bygghantverkare är det viktigt att arbeta med husets ursprungliga stil, det vill säga renovera och återställa, utan att förvanska.

Läs mer om min utbildning här: