Vi söker fler medarbetare!

Publicerades första gången: Jan 3, 2018 @ 08:36

Vi är i behov av fler kunniga medarbetare till våran verksamhet i Göteborgsområdet.

Har du tidigare erfarenhet av byggnadsvård, kanske en utbildning i timring eller traditionellt snickeri, eller är snickare med arbetserfarenhet, så är du välkommen att höra av dig till oss.

Skicka ett CV via mejl på carlsensbygghantverk@gmail.com eller ring på 0704369910 för frågor och mer information.

Mvh
John Carlsén

Byggnadsvård, timring och snickerier under året 2017

Publicerad första gången: Dec 22, 2017 @ 13:41

Nu har ett helt år passerat! Mycket har hänt och alldeles för lite har skrivits här på bloggen. Här kommer en sammanställning av årets aktiviteter.

Året började med att vi ombildade verksamheten till ett Aktiebolag med mig John som ägare. Det kändes som ett naturligt steg då vi tar allt större och ekonomiskt mer omfattande uppdrag. Vi heter nu officiellt och juridiskt JE Carlséns Bygghantverk AB. Men Carlséns Bygghantverk är fortfarande det vi använder när vi pratar om oss själva.

Under året har vi även fått några nya medarbetare som dels varit hos oss på praktik en kortare tid, dels inhyrda då vi haft behov, eller såsom Joakim som numera är anställd. Jocke har varit med sedan i februari 2017 och bidragit med kunnighet och kompetens genom sin utbildning som byggnadsingenjör, samt arbetserfarenhet som bygglovshandläggare, men även genom att tidigare arbetat med sin far som också byggt timmerhus.

Om du som läser detta har kunskap om timmerhus/byggnadsvård och även jobbat med trähantverk tidigare, så är du välkommen att höra av dig, då vi ser att behov av fler medarbetare framöver.

Vi har gjort en rad varierande jobb under åren, stora som små. Här följer en kort beskrivning av några av de projekt vi haft:

Året började med att vi delvis rekonstruerat en farstukvist, där vi hade ett gammalt svartvitt foto att utgå ifrån. Vi lagade även skador på stommen där röta fanns, samt gjorde några renoveringar på fönsterkarmar.

Ett annat jobb gjordes i Alingsås, där vi renoverade syllarna och andra skador på stommen på ett mindre timmerhus.

Vi har sedan varit borta på ett jobb i Finnerödja, där vi renoverat en timmervägg samt påbörjade renoveringen av ett golvbjälklag och lagade en takskada.

Resan gick sedan vidare till Dalsland där vi renoverade syllar samt väggarna på ett mycket stiligt timmerhus som vi tycker väldigt mycket om. Vi ser fram emot detta husets upprättelse och ägaren Maries fortsatta renovering.

I Lindome utanför Göteborg lagade vi sedan syllarna på ett äldre timmerhus. Vi påbörjade även delvis renovering av golvbjälklaget.

Vidare mot Tjörn där vi snickrade en utbyggnad i lösvirke åt Adam, på hans fina timmerhusprojekt. Vi ser fram emot invigningen kommande sommaren!

Vi tog ett jobb i Örebro där vi hjälpte till att montera ett uterum från WillabGarden, mot sidan på ett timmerhus. Ett lite ovanligt jobb för oss timmermän, men omväxling förnöjer.

Under hösten pågick ett projekt som vi tog över från Björn i Kustens Trähantverk, som hade för mycket för att hinna med själv. Vi reste an unik altan i stolpverk där stommen verkligen blev gedigen och förhoppningsvis kommer stå minst lika länge som själva huset.

För ett uppdrag hyrde jag in Noak till verksamheten, en timmerman utbildad vid Sjövik, en av de bästa timmermans skolorna i landet. Där renoverade vi en vägg på ett timmerhus i Onsala söder om Göteborg. I övrigt så har det varit några mindre småjobb som smitit emellan, där vi inspekterat bjälklag, rivit en fasad, lagat en innervägg i timmer, samt gjort några olika konsultuppdrag där privatpersoner behöver råd om hur man kan gå vidare med eget arbete.

Just nu pågår ett större projekt där vi återuppför en timmerstomme som är flyttat från Småland upp till en tomt utanför Sätila. Där har vi timrat nya bottenvarv som kommer sammanföras med den gamla stommen ovanpå. Sedan ska tak läggas, tillbyggnader uppföras och huset tilläggsisoleras, för att avslutningsvis inredas. Har helt klart anledning att återkomma om detta i kommande inlägg.

Carlséns Bygghantverk önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År!

Mvh
John Carlsén

Höstens projekt: Trälagningar och uterum

Publicerad första gången: Jan 20, 2017 @ 22:58

Under en månad på deltid under oktober/november arbetades det med ett uterum åt en kund i Kungsbacka, med ett modernare hus från 70-tal i tidstypiskt "mexitegel". Uterummet kom från leverantören WillabGarden. Långt ifrån byggnadsvård men ett intressant inslag av modernt byggande av prefabricerad stomme.

Stommen levererades färdigsågad i längd samt med urtagna hak, klar att monteras ihop. Dock var det inte så enkelt som det kanske låter och inte enligt det av leverantören beskrivna standardförfarandet. Uterummet skulle nämligen anslutas till en befintlig byggnad, där den fick byggas in i ett tak och även byggas in i och växlas av i takstolarna på det befintliga huset. Dessutom anslöts den till en utstickande tegelmur på ena sidan, vilket krävde en egen lösning.

Det hela kunde liknas lite vid en stor Ikea sats där man själv får sätta ihop alla delarna. Dock saknades ingående beskrivningar i många lägen och egna lösningar krävdes.
Moderna lösningar på det här viset kan vara ett smidigt alternativ om man redan har ett modernt hus, men sällan något som skulle passa till de byggnader vi vanligtvis hanterar; gamla trähus. Men jag kan se framför mig en liknande konstruktion i mer klassiskt stolpverk passa till ett äldre hus. Uterum är trots allt ett väldigt uppskattat sätt att ta in naturen och ljuset i en ny del boyta och brukar bli mångas favoritrum att vistas i.

-------------

Nästa jobb gick till en äldre trävilla från 1800-talet som låg i skogarna mellan Stenungsund och Lilla Edet. Kunden ville ha lite olika detaljer på huset renoverade och vi började med att bygga om delar av stommen till farstukvisten. Ruttna och trasiga delar byttes ut mot nytt och en ny stomme kom på plats. Senare ska även fönster och dörrar monteras.

Vi gick vidare i arbetet med att renovera fönsterkarmar och fönsterfoder som var mycket dåliga som en naturlig konsekvens av tidens tand. Vi bytte foder och droppbräda, samt tog bort ruttna delar i karm och fällde in nya.

Även timmerstommen var rutten under fönstren, men turligt nog inte så djupt. Då går det bra att utföra en halvsulning. Det innebär att man bort en rektangulär bit av ytan på stocken och ersätter med en ny bit. Det nya stycket huggs jämt med den gamla stocken på ett snyggt sätt.

Något av det trevligaste med att jobba med äldre hus, är att de oftast befinner sig på platser med en omgivande historia. Denna plats var mycket fin och en lunchpaus i decembersolens sken med gårdens omgivningar är en speciell upplevelse. Man kan nästan se framför sig gårdens tidigare ägare arbeta på ägorna, i en tid där gården faktiskt gav resurser till hushållet. Då förmodligen en välskött och väl använd mark. Numera igenvuxen och utan samma funktion. Men likväl en värdefull plats för inspiration och kontemplation som kontrast till den moderna världens komplexitet.

Tilläggsisolering av timmerhus

Publicerad första gången: Nov 7, 2016 @ 19:32

Hösten har kantats av några olika projekt. Efter sommarens utforskande av den österländska byggnadskonsten så påbörjades här hemma ett projekt om att tilläggsisolera ett timmerhus. Stommen hade flyttats till platsen och byggts upp av kunden. Ett tak samt en påbyggnad av loftvåning hade även skett innan jag kom till platsen. Tillsammans med kunden skulle vi tilläggsisolera, bygga in fönster och dörrar samt sätta panel och foder.

Tilläggsisolering av en timmerstomme ska ske på utsidan, så att det massiva timret får vara längst in mot det uppvärmda utrymmet. Detta för att undvika fuktproblematik samt att det är fördelaktigt med att värma upp en massiv stomme som kan lagra värme och återge denna in i rummet, vilket skapar en stabilitet i inneklimatet. Gärna kan man putsa insidan av huset med lera, så kallad lerklining, vilket kunden i det här fallet ska göra senare.

Isoleringen får inte heller vara för tjock. Då kan det bli risk för att kondensationspunkten hamnar för långt in i konstruktionen, vid ett normalt uppvärmt hus. Det kan alltså orsaka fuktskador. Sådan problematik har man upptäckt på moderna passivhus där man byggt väldigt tjocka väggar. Det finns alltså en brytpunkt i hur tjocka väggar bör vara. Vart den punkten befinner sig beror på material och konstruktionsval. I det här fallet var isoleringen relativt tunn.

Tilläggsisoleringen kan vara av olika alternativa materialval. I det här fallet blev det lin, vilket är ett utmärkt material som går naturligt ihop med timmerstommens egenskaper. Det går även bra med träfiber eller hampa. Lin är förmodligen det mest beprövade i svenskt klimat.

Efter att ha reglat upp fack för isoleringen kapades skivor i rätt storlek och fästes upp på väggen. Linet måste sågas med en speciell såg för ett smidigt arbete. Därefter satte vi vindpapp och läktade upp för panelen.

Fönster och dörrar måste flyttas ut för att liva med fasaden och bevara ljusinsläppet. I vissa fall låter an fönster och dörrar vara orörda på tidigare plats, men detta skapar djupa hål i fasaden och minskar ljusinsläppet. Dessutom ganska oestetiskt. Det kan också krävas att man reglar om för infästningen av karmarna, som nu alltså hamnar längre ut.
Fasaden åkte på och fönster och dörrar fick sina foder. Kunden hade en egeninspirerad design och resultatet blev riktigt snyggt. En form av allmoge still skulle jag påstå.

Vi byggde också om loftvåningen invändigt genom att sänka den 10 cm och göra mer plats i takhöjd. Ett jobb som tidigare snickare gjorde på ett bra sätt, men som nu skulle få en ny plats. Ta ner, och sätta upp igen. Skruvade några kraftiga franska skruv in i timmerstommen, så sitter loftet på sin plats rejält.

En tilläggsisolering av sin timmerstomme kan vara ett bra alternativ för att uppnå moderna krav och energistandard. Att timmerstommar också buffrar värme i sin massa gör att slutresultatet förmodligen blir ännu bättre än modernt byggda hus. Något att satsa på helt enkelt.

Byggnadskonst i Österled

Publicerades första gången: Aug 23, 2016 @ 18:33

Semestern har i år varit av det mer unika slaget. Jag har, tillsammans med ett gott sällskap, rest österut i nära två månader och utforskat sträckan Ryssland – Mongoliet – Kina - Hongkong. Resan avslutades sedan med en vistelse i Portugal.
Vi har rest Transmongoliska järnvägen från Moskva till Beijing under två veckor, för att sedan själva kryssa söderut genom Kina. Resan har erbjudit en hel del iakttagelser av den lokala byggnadskulturen.

Ryssland har en traditionell byggnadskultur som i mycket liknar våran egna i Norden. Vi lever ungefär på samma breddgrad och skogarna är mycket lika våra med tall, gran och björk. Så fort vi lämnade Moskva så såg man fullt med timrade hus och stugor i landskapet, tillsammans med modernare konstruktioner. Ju längre österut vi reste så blev timmerhusen vanligare. Här och där syntes pågående nybyggnationer. Tydligen är det fortfarande en ekonomiskt lösning på sitt boende. Timmer av god kvalitet finns överallt i den ryska naturen och förmodligen är arbetskraften billig. Allt pekar på att timmermannens hantverk är en högst levande tradition i Ryssland.

I Mongoliet bygger man också delvis med timmer. Men här är det helt klart Yurtan/Geeren som är det traditionella sättet att bo. Ett tält stående på en stomme av korsade träribbor, samt taksparrar som går upp mot en rund ring i mitten av taket. Mycket vackra tält som under vintertid isoleras och klarar många minusgrader med behållen komfort.

I huvudstaden Ulaanbaatar är det såklart betong o skyskrapor som gäller, men så fort man närmar sig utkanterna börjar tälten breda ut sig som normal boendeform. Att man fortfarande bor såhär har med deras liv som boskapsskötare att göra. Många lever alltså fortfarande ett nomadiserande liv där boskapen vandrar mellan betesmarkerna, och mongolerna flyttar efter djuren säsongsvis.
Att bygga en Geer kräver sitt hantverk, men är ändå en lätt konstruktion att både tillverka och transportera.

Kina bjuder på en rik och uråldrig kultur. Byggnadskonsten här har förfinats under årtusenden och traditionen hålls fortfarande vid liv genom mästare och lärlingar. Japansk byggnadskonst kommer från Kina. Man kan säga att det handlar om ett sorts stolpverk. Liggtimmer är något jag aldrig såg där. Det märks att hantverkarna i den traditionella byggtekniken här erhåller hög status och många äldre byggnader bevaras och skuddas av staten.

Stolpverket liknar mycket vårat egna, med infällningar, hak och snedsträvor. Den största skillnaden är ändå estetiken och arkitekturen, som har ett helt unikt uttryck. Nyproducerade hus i Kina är såklart mest betong, men ibland kan man se den traditionella träbyggnadstekniken kika fram, framför allt i takstolslösningarna.

Värt att nämna, även om det inte handlar om trähantverk, är Kinesiska Muren. Detta imponerande bygge är verkligen otroligt att uppleva med egna ögon. Man har alltså byggt en hög befästningsmur som slingrar sig upp och ner över höga bergstoppar så långt ögat kan nå och vidare. Man kan verkligen inte se muren från månen, som ryktet säger, men likväl är den värd att omnämna som ett underverk.
En gång höll den Mongolerna borta från det kinesiska riket, även om sedan olika arméer från olika tider lyckades forcera den och erövra norra Kina i omgångar. Numera är den mest en välbesökt turistattraktion, främst besökt av kineserna själva.

Överallt i storstäderna kunde man se pågående byggprojekt. Där använder man verkligen inte HaKi ställningar eller annat av lättare metall. Här är det snarare bambuställningar som gäller och i bästa fall metallrör som byggs ihop på samma sätt som bambukonstruktionen. Till min förvåning och förskräckelse så jag att man överallt använder sig av enkla plastsnören för att surra ihop bambuställningarna. Metallrören har iaf en något mer stabil metallkoppling i mötena. Inte heller säkerheten på ställningarna såg ut att vara genomarbetad. Några plankor här o där, som säkerligen flyttas efter där de behövs för stunden. En svensk arbetsmiljöinspektion hade nog svimmat av chock. Men å andra sidan så verkar inte människolivet vara värderat lika högt i dessa delar av världen där befolkningsmängden är massiv och lönerna minimala. Tackar vet jag en rejäl HaKi.